Tips inför vinterförvaringen av båten i Stockholm

När vintern närmar sig är det dags för båtägare i Stockholm att börja fundera på vinterförvaringen av båten. Om man nu inte har en isbrytare förstås…

Skämt åsido, vinterförvaringen är viktig del för att hålla båten i gott skick, så att man verkligen kan njuta av den under de varmare månaderna. Det är ju verkligen surt att få en underbar skärdgårdstripp med familjen eller goda vänner spolierad för att man slarvat med den biten. Skötsel och underhåll är helt enkelt en viktig del av livet som båtägare. Tyvärr är det många som inte inser detta när de köper sin båt och således missköter den, något som kan få mycket tråkiga konsekvenser, inte minst rent ekonomiskt.

Bör man anlita någon för vinterförvaringen eller kan man sköta det själv?

Det finns ett flertal företag som erbjuder vinterförvaring av båt i Stockholm, och de flesta av dem håller god standard och ger en bra och pålitligt service.

Ska man sköta det på helt egen hand finns det en hel del att tänka på, så att allting görs på ett korrekt vis och får önskvärt resultat. Görs det fel kan nämligen båten ta skada och få sin livslängd rejält förkortad. Här är därför en liten checklista med saker man bör tänka på i samband med vinterförvaring av båt i Stockholm.

Vinterförvaring av båt – checklista

1. Var noggrann med pallningen av båten. Båtens vikt måste vara jämnt fördelad på stabila bockar, annars kan såväl båt som trailer som skada. Och det spelar ingen roll om det är en liten båt, vikten måste vara jämnt fördelad för att skaderisken ska minimeras. Det är även en god idé att palla upp trailern, om inte annat så kan detta ställa till bekymmer för eventuella båttjuvar. Det är tyvärr inte alls ovanligt att båtar i Stockholm blir stulna under vinterförvaringen och allt man kan göra för att förhindra att det sker är naturligtvis bra.

2. Ta hand om skrovet och däcket. En grovrengöring av skrov och däck på hösten är definitivt att rekommendera. För att få bästa resultat – och bli av med snäckor, alger och liknande – kan man kan med fördel använda en högtryckstvätt eller starka rengöringsmedel. Slarvar man med detta kan det leda till missfärgning eller andra skador på båten. Finns det skador på skrovet ska dessa lagas innan man lägger in sin båt för vinterförvaring.

3. Håll insidan av båten i trim. Det kanske viktigaste är att se till att insidan av båten är fri från fukt. Risken för mögelskador är stor om man slarvar med detta, framförallt om båten ligger utomhus. Det är således också viktigt att se till att utomhusförvarade båtar är ordentligt övertäckta så att fukten hålls borta. Annat man bör tänka på när det gäller insidan av båten är att fryskonservera vattenpumpem,  varmvattenberedaren och toaletten samt att rensa förvaringsutrymmen, inklusive kylskåpet, ordentligt. Dessutom måste alla slangar och kranar tömmas.

4. Stöldsäkra motorn. Det bästa är naturligtvis att lyfta av och låsa in motorn, men är inte det möjligt rent praktiskt ska man istället låsa fast dem med en godkänt motorlås. Exakt hur motorn ska skötas om inför vinterförvaringen av båten beror på vilken typ av motor det är, men ett generellt råd är att det inte får finnas något sjövatten i kylsystemet. Se även till att underhållsladda batterierna under vintern så att båten går igång när man väl plockar fram den igen.

© 2016 A MarketPress.com Theme