Nya kunskaper om räddning

Jag var med en släkting till simhallen för några dagar sedan och det kändes lite som att komma in i en film av något slag. När vi skulle hoppa ner i bassängen och ta några längder såg vi en klunga människor som hade samlats runt vad jag tänkte var en person som råkat hamna under vattnet eller slagit sig illa. Nyfiken som man är gick jag bort för att se vad det var som hände och dramatiken lade sig tvärt. I mitten av gruppen som hukade vid kanten av bassängen utförde en simtränare HLR, hjärt-lung-räddning, på en docka som livlöst blickade mot alla nyfikna ansikten.

Det var riktigt skönt att se att det inte var någon som hade råkat illa ut tyckte både jag och min släkting, men det skulle ju faktiskt lika gärna kunna varit allvar. Efter att ha talat lite med simtränaren fick jag klart för mig att det ingick i något märke eller diplom, att man skulle känna till hur man ger HLR, hjärt-lung-räddning, vilket jag tycker låter som en sund och vettig idé! Faktum är att det lätt kan hända olyckor när man simmar och leker samtidigt som en ambulans uppenbarligen inte kan vara på plats med en gång. Ibland ligger det i händerna på de människor som är i närheten och även om man tror på mirakel är det inte fel att vara en del av det genom att veta hur man gör HLR när det väl behövs.

Jag har för egen del aldrig lärt mig någonting om HLR och jag fick skamset erkänna, mitt framför alla övriga i simhallen, att jag inte hade en susning om vad man skall göra för att rädda liv med hjälp av denna HLR metoden. Det är ju egentligen under all kritik att man inte har koll på någonting så välkänt och relevant, men saken är som den är och det enda man kan göra är att spotta sig i nävarna och se till att man lär sig hur saker och ting går till. Jag vet inte riktigt när jag skall få uträttat detta, men det borde ju inte vara allt för svårt att lära sig grunderna i hur man skall göra. Jag har satt en kom ihåg lapp på kylskåpet i köket om att jag skall ta reda på var det finns utbildningar i HLR, men hittills har det faktiskt inte blivit av. Jag har ett par bokmärken i datorn med bra information, men sedan skall man komma sig för att boka in det också. Innan sommaren skall jag i vilket fall ha lärt mig HLR så det är färskt när man väl får kommit ut i solen efter en lång och kall vinter.

© 2016 A MarketPress.com Theme